Kurs Hakkında
Ülkemizde kullanımı en yaygın olan telli bir Türk Halk Çalgısıdır. Yörelere ve ebatlarına göre bu çalgıya, Bağlama, Divan sazı, Çöğür, Cura, adı verilmektedir. Bağlama ailesinin en küçük ve en ince ses veren çalgısı Cura’dır.
Bağlama ailesinin en kalın ses veren çalgısı ise Divan Sazı’dır. Bağlama; Tekne, Göğüs ve Sap olmak üzere üç ana kısımdan oluşmaktadır. Dut, ardıç, kestane, ceviz, gürgen gibi ağaçlardan yapılmaktadır. Göğüs kısmı ladin ağacından, sap kısmı ise gürgen, ak gürgen veya ardıç ağacından yapılmaktadır.
Öğrenim Planı
-
Dünyadaki bütün müzik okullarında olduğu gibi başlangıç aşamasında öğrencinin müziksel okuma yazma ve çalma becerisini daha kolay yapabilmesi için müzik eğitimine öncelikle nota eğitimi ile başlamaktayız.
Nota eğitimini bitiren öğrencilere çalgı aleti tanıtılarak temel enstrüman tutuşu, parmak ve tezene çalışmaları yaptırıldıktan sonra kara düzende basit seviyede türkü çalma seviyesine getirilir.
Bu seviyeye gelen öğrenci bir süre basit seviyedeki türküleri çalarak kendini geliştirir ve ikinci aşamaya hazır hale gelir.
-
Bu aşamada bağlama düzeni tanıtılarak bağlama düzeninde çeşitli egzersizler çalışıldıktan sonra bu düzende farklı kararlarda çeşitli eserler öğretilir bağlama düzeninde birçok eser çalan öğrenci bağlamada son aşama olan yöresel tavır eğitimine geçilir.
-
Bu aşamada müziksel okuma, yazma ve çalma becerisini en üst seviyeye getiren öğrenciye artık bağlama eğitiminin son aşaması olan yöresel tavır ve teknik eğitimi verilerek, repertuar çalışması yapılır.
